İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit işbirliğinde Türk sanayisini çevreleyen küresel ortamın değerlendirilmesini, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmek ve takip etmeyi amaçlayan Türkiye İhracat İklimi Endeksi raporu Aralık 2021 ayı için yayımlanmıştır. Raporda özetle aşağıdaki noktalar belirtilmiştir:
- Kasım 2021 için 55,1 olarak ölçülen endeks Aralık 2021 ayında 53,9 olarak ölçüldü ve ihracat ikliminde iyileşme trendi 11 aya ulaştı. Ancak, bu ayki iyileşme son 10 ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşti. Omikron varyantının ortaya çıkması büyümenin yavaşlamasına yol açtı.
- ABD, Aralık ayında talepteki büyümenin önemli bir kaynağı olmayı sürdürdü. Ülkede ekonomik aktivite keskin bir şekilde artmaya devam etti ve Kasım ayına göre gerçekleşen ivme kaybı çok ılımlı seviyede kaldı.
- Avrupa’da genel olarak COVID-19 salgını ve Omikron varyantının ortaya çıkışı Aralık ayında ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi ve büyümede yavaşlama sinyalleri belirginleşti. Almanya’da 17 ay süren genişleme döneminin ardından üretimin hafif bir düşüş göstermesi dikkat çekti. Birleşik Krallık’ta ekonomik büyüme belirgin bir şekilde yavaşlayarak son 10 aydır devam eden artış sürecinin en düşük hızında gerçekleşti. İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda ve İrlanda’da da ekonomik aktivitenin daha yavaş arttığı gözlendi.
- Orta ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde ise daha olumlu gelişmeler izlendi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde büyüme hızlanırken Rusya’da ekonomik aktivite iki aylık daralmanın ardından ılımlı artış kaydetti.
- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar'ın da yer aldığı bazı Orta Doğu ülkelerinde yine güçlü büyüme gözlendi. BAE’de iki buçuk yıla yakın bir dönemin en yüksek üretim artışı gerçekleşti.
- Asya ekonomileri, yılın sonunda genel olarak olumlu bir performans sergiledi.
İlgili rapora ekte yer verilmiştir. Lütfen "Doküman"a tıklayınız.
(*) İhracat İklimi endekslerinin 50,0’in üzerinde olması, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken 50,0’nin altındaki değerler bozulmaya işaret etmektedir. Ölçülen değer 50,0 eşik düzeyinden ne kadar uzaksa ihracat iklimindeki değişim de o kadar yüksektir. Tüm veriler mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanmaktadır.