İstanbul Sanayi Odası'nın Türk sanayisini çevreleyen küresel ortamın değerlendirilmesini, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmek ve takip etmeyi amaçlayan Türkiye İhracat İklimi Endeksi raporu Aralık 2023 ayı için yayımlanmıştır. Raporda özetle aşağıdaki noktalar belirtilmiştir:
- Kasım ayında 49,5 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Aralık’ta sınırlı bir artışla 49,7'ye yükseldi. Endeks, üst üste beşinci ay 50,0’den düşük olmasına rağmen eşik değerin çok hafif altında gerçekleşerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarının hemen hemen değişmediğine işaret etti.
- Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik zayıflık genel anlamda ihracat iklimini olumsuz etkiledi. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Avusturya'da ekonomik aktivite daralırken, büyüme bölgesinde yer alan ülkeler İspanya, İrlanda ve Yunanistan oldu. Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde imalat sanayi üretiminin azaldığı görüldü. Anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde en belirgin daralma Çek Cumhuriyeti’nde gerçekleşti.
- Aralık ayında en hızlı büyüyen ekonomi ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Türk imalat sektöründe ihracat artışının ana kaynaklardan biri olmaya devam eden bu ülkede, büyüme güçlü seyrini sürdürerek Kasım’daki beş aylık zirve seviyesinde gerçekleşti.Orta Doğu’nun diğer bölgeleri incelendiğinde üretimin Suudi Arabistan’da keskin bir şekilde artmasına karşılık Katar, Mısır ve Lübnan’da ise düşüş kaydettiği gözlendi.
- Aralık ayında ABD’nin üretim artışı eğilimi on birinci aya ulaştı. Büyüme ılımlı düzeyde olsa da önceki yılın Temmuz ayından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
- Kasım ayında yeniden büyüme bölgesine geçen Birleşik Krallık da yılı genişleme ile kapatmayı başardı. Aralık’ta üretim artışı son altı ayın en yüksek hızında kaydedildi.
- Aralık ayında Orta Doğu dışında en güçlü büyüme Hindistan’da kaydedildi. Bu ülkenin yanı sıra Rusya ve Çin’de de ekonomik aktivitedeki artış Kasım ayına göre hızlandı. BRIC ülkeleri içerisinde büyüme sağlayamayan tek ülke, ekonomik aktivitenin yatay seyrettiği Brezilya oldu.
İlgili rapora ekte yer verilmiştir. Lütfen "Doküman"a tıklayınız.
(*) İhracat İklimi endekslerinin 50,0’in üzerinde olması, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken 50,0’nin altındaki değerler bozulmaya işaret etmektedir. Ölçülen değer 50,0 eşik düzeyinden ne kadar uzaksa ihracat iklimindeki değişim de o kadar yüksektir. Tüm veriler mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanmaktadır.