İstanbul Sanayi Odası'nın Türk sanayisini çevreleyen küresel ortamın değerlendirilmesini, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmek ve takip etmeyi amaçlayan Türkiye İhracat İklimi Endeksi raporu Mart 2023 ayı için yayımlanmıştır. Raporda özetle aşağıdaki noktalar belirtilmiştir:
- Endeks, Mart 2023 ayında üst üste ikinci ay artarak 52,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri, ihracat ikliminde Mayıs 2022’den bu yana en belirgin güçlenmeye işaret etti. İhracatçıların talep koşullarının daha güçlü bir şekilde iyileşmesi, ana pazarlardaki toparlanmaların hız kazanmasından kaynaklandı.
- Türk imalat sanayi ihracatındaki payı yaklaşık yüzde 15 düzeyinde olan iki ekonomiden Almanya’da üretim üst üste ikinci ay artarken, ABD’de de ekonomik aktivite son dokuz ayın en yüksek artışını kaydetti. Fransa ve İtalya’da büyüme ivme kazanırken, Birleşik Krallık’ta üretim artışı hız kesti.
- İlk çeyreğin sonunda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, petrol dışı ekonomik aktivitede güçlü artışlar kaydetmeyi sürdürürken Katar’da da büyüme hızlandı. Mısır ve Lübnan’da üretimin azalmaya devam etmesi, Orta Doğu’daki görece olumsuz gelişmeler olarak dikkat çekti. Ancak söz konusu düşüşler sırasıyla beş ve yedi ayın en ılımlı düzeylerinde gerçekleşti.
- Yılın başlarında salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte Çin ekonomisinde gözlenen toparlanma, mart ayında da devam etti ve üretim geçen yılın haziran ayından bu yana en yüksek oranda arttı.
- Rusya’daki büyüme iki buçuk yılı aşkın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleşti. BRIC ekonomileri için olumlu geçen mart ayında Hindistan ekonomik aktivitede yine güçlü bir genişleme kaydederken, Brezilya ise son beş ayda ilk kez büyümeye geçti.
- Nijerya’da nakit krizi ekonomik aktivite üzerinde ciddi bir etki yaratmaya devam etti. Şubat’ta olduğu gibi Mart ayında da üretimdeki düşüş, anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde açık ara en yüksek hızda gerçekleşti.
İlgili rapora ekte yer verilmiştir. Lütfen "Doküman"a tıklayınız.
(*) İhracat İklimi endekslerinin 50,0’in üzerinde olması, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken 50,0’nin altındaki değerler bozulmaya işaret etmektedir. Ölçülen değer 50,0 eşik düzeyinden ne kadar uzaksa ihracat iklimindeki değişim de o kadar yüksektir. Tüm veriler mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanmaktadır.